Nieuws


Klomppopviering Kom in beweging

Op zondag 28 mei is de jaarlijkse viering in de tent op het festivalterrein van Klomppop in Ovezande. De viering met als thema “Kom in beweging” begint om 10.30 uur. De voorganger is pastoraal werker Jeanine Heezemans. De dagen ervoor was er op deze plek volop beweging bij Klomppop en vanaf de middag vindt hier het befaamde straatfestival plaats. Op deze Eerste Pinksterdag komt ook de kerk in beweging, geen viering in de eigen kerk maar midden op het festivalterrein. En ook passend bij Pinksteren, een periode van begeestering en een aanzet om als mens in beweging te komen. Ook tijdens de viering zal stilzitten niet mee vallen. De passende en swingende muziek van kwintet De Woody’s zal vanzelf voor de nodige beweging zorgen. Met nummers als It’s just Bach, Top of the World, When the Saints en Halleluja zetten de Woody’s de Pinksterviering de nodige luister bij. 

Kom in beweging op zondag 28 mei 10.30 uur naar het festivalterrein (Nieuwstraat 31 Ovezande.

Tentoonstelling Openbaeriengen in beeld

Het Bijbelboek Openbaringen, wat in het Zeeuws is vertaald, heeft Jopie Minaard in 32 schilderijen uitgebeeld. Met haar kenmerkende eigen stijl laat zij het Bijbelverhaal prachtig zien in de schilderijen en opgenomen in haar boek ‘Openbaeriengen in beeld’. Deze 32 schilderijen van de talentvolle schilderes worden in de meimaand in de RK-kerk van Ovezande tentoongesteld.
Iedereen is van harte welkom op de zondagen 7, 14, 21 en 28 mei, steeds van 14.00 tot 16.30 uur. We hopen dat velen mogen genieten van de prachtige expositie.
Op zondag 7 mei a.s. wordt om 14.00 uur in de kerk (Hoofdstraat 60 in Ovezande) de tentoonstelling geopend. Jopie en haar man Jan zullen dan een presentatie verzorgen en eventuele vragen beantwoorden. Met de tekst en uitleg krijgt de tentoonstelling nog meer diepgang. 
We hopen op veel bezoekers.

Rommelmarkt 15 april

Samen Sterk organiseert een grote rommelmarkt

De Ovezandse kerk neemt in het dorp een centrale plaats in. Een markeringspunt en een verbindingspunt tussen mensen. Voor de instandhouding van de kerk dragen gelukkig heel veel mensen een steen(tje) bij. Maar als er iets bijzonders moet gebeuren, komt de werkgroep Samen Sterk voor de Kerk in actie. Zo ook nu voor het schilderwerk van de pastorie. Veel gebeurt door vrijwilligers maar nu is ook de dure inzet van een professioneel bedrijf noodzakelijk. Om de financiële pijn wat te verzachten organiseren we een grote rommelmarkt.

Deze vindt zaterdag 15 april vanaf 13.00 uur plaats in de CZAV-loods, Platteweg 19 in Driewegen. De opbrengst is voor het schilderwerk van (Theehuis) de Pastorie in Ovezande. Om 15.30 uur start de verkoop bij opbod. Veilingmeester is pastoraal werker Rens Stobbelaar. Bij de markt zijn er koffie/thee en wafels en broodjes verkrijgbaar. Nakaarten aansluitend aan de rommelmarkt kan onder genot van een hapje en een drankje met muziek van DJ Michel. 

Iedereen is van harte welkom!!

opening van Theehuis de Pastorie

Iedereen is van harte welkom1

Mini Passion en theater Pasen in Fragmenten

Vrijdag 24 maart stond Ovezande in het teken van de Passion40Daagse. Bij de entree van ons dorp stond de Passion en de voorstelling ook al groots aangekondigd. De Passion was rond 12.00 uur goed zichtbaar door het verlichte kruis bij Maria uit de Beuk. Bij het uittesten 

bleek echter dat de harde wind ons parten speelde. De kaarsjes in de glazen potjes woeien binnen de kortste keer uit. Dat was aanleiding voor plan B. Het grote kruis van 4 x 2 meter toch weer maar afbreken en in de kerk opbouwen. Toen de laatste hand werd gelegd aan de opbouw, kwamen de eerste leerlingen van basisschool De Zandplaat binnen. Elke leerling heeft -met een eigen wens of intentie erbij- een kaarsje in een glazen potje opgestoken bij het kruis. Daarna was er tijd voor een passend verhaal door Charlotte en pastoraal werker Alida.

Rond 15.00 uur werden passende liederen verzorgd door het dames- en herenkoor, afgewisseld met mooie teksten en gedichten. Voor de vele belangstellenden was er de dag door koffie/thee en wat later op de dag keuze uit diverse soepen. Vanaf 18.30 uur werd het paasverhaal verteld, afgewisseld met liederen, vertolkt door Oal-In uit Ovezande en SingingVoices van Kwadendamme. Velen hebben genoten van de intense teksten en muziek.

De inloop voor de voorstelling Pasen in Fragmenten liep samen met de laatste teksten en liederen rondom het Passion kruis. Ook voor de voorstelling was er veel belangstelling. Het waren zes indringende verhalen waarin verschillende hoofdpersonen hun versie van het verhaal van Pasen vertelden. De verhalen van verteller Kees Posthumus, van de wonderbare spijziging tot en met het verhaal van de Emmaüsgangers, vroom en vrolijk verteld, werden gelardeerd met prachtige meditatieve Perzische muziek van Henk van Glabbeek. 

Een ooggetuige vertelde hoe duizenden mensen aten van vijf broden en twee vissen, nadat alle friet en shoarma was uitverkocht. Het eigenwijze ezeltje waarop Jezus Jeruzalem binnenrijdt, vertelde hoe het was om toegejuicht te worden door een grote menigte. Het ezeltje bleek niet zo’n fan van mensen, daar zou hij niet mee willen ruilen. Een paard zou hij daarentegen best willen zijn. Toen hij mee moest van een mens, dacht ie “Vergeet het maar”. Totdat deze bijzondere mens aan de ezel vroeg “Ga je mee paard?”. Toen was de ezel verkocht… Maria vertelde over de droevigste dag van haar leven, de dag waarop haar zoon stierf. Een van de vrouwen uit het gevolg van Jezus vertelde hoe zij op Paasochtend naar het graf van Jezus gingen en het leeg vonden. De Emmaüsgangers vertelden over hoe ondanks al het verdriet en pijn het verhaal van Jezus toch doorgaat. De voorstelling eindigde met een passende versie van Halleluja.

Pasen viel heel vroeg dit jaar in Ovezande. Met de Passion en Pasen in Fragmenten hebbenwe het paasverhaal van dichtbij en intens kunnen beleven.

Ad Schenk 

Met dank aan de Culturele Raad Borsele die deze dag en voorstelling mee mogelijk hebben gemaakt.

Pastoor van Hees overleden

Mobiele kerk op reis

In 2022 gaat de Ovezandse mobiele kapel meerdere keren op reis. Op 2 april is de kapel op het Scheldeplein in Vlissingen te vinden, 29 mei bij de Klomppopviering en ’s midddags bij het Straatfestival, 4 juni bij de Dag van het Landschapspark, 9 juli bij de braderie in Heinkenszand, 13 juli bij de Kraaijert on Lewedorp, 22 juli bij de Dag ter ere van Maria Magdalena. Ook brengen we dit jaar nog een bezoek aan de Cornelia in Zierikzee.