LET OP: 5 items voor de komende weken

  • (opening) tentoonstelling iconen en Byzantijnse viering
  • Damiaanprijs voor de dorpsmoestuin???
  • 29 mei Klomppopviering met Sense
  • kindertheater Eindelijk Thuis van Simon en Zo
  • Maria Magdalena Cantorij Tour

Tentoonstelling iconen en Byzantijnse viering 

De RK-kerk in Ovezande (Hoofdstraat 60) zal in de meimaand gevuld zijn met iconen, zoals 2 jaar geleden al de bedoeling was. Maar nu gaat het echt gebeuren. 

Op zondagmiddag 1 mei 14.00 uur opent Liesbeth Smulders de tentoonstelling. Zij schildert in het klooster Sint Agatha (gemeente Cuijk), waar haar iconenatelier is gevestigd. Zij schildert er niet alleen iconen maar geeft ook cursussen en workshops. Daarbij besteedt ze aandacht aan zowel de schildertechniek als de achtergronden en symboliek van iconen. Liesbeth werkt voornamelijk op houten panelen met eitempera, een verfsoort die al zeer lang bestaat. Icoon -van het Griekse ‘eikoon’- betekent  ‘beeltenis, portret of gelijkenis’.

Er is bij de opening naast de lezing tevens een demonstratie icoonschilderen. Een mooie gelegenheid om iemand aan het werk te zien met het icoon schilderen en vragen te stellen. Liesbeth brengt ook enkele iconen van haar hand mee. En kaarten van iconen door haar geschilderd. Er zijn ook geschilderde kaarten te koop van de Moeder Gods van Oekraïne, waarvan de opbrengst helemaal voor het goede doel (vluchtelingen Oekraïne) is bestemd.

De koffie en thee staan om 13.30 uur klaar. Wij hopen u te ontmoeten op 1 mei of op een ander moment in mei. De tentoonstelling is geopend op de zondagmiddagen 1, 8, 15, 22 en 29 mei van 13.00 tot 17.00 uur. De opening en tentoonstelling zijn gratis, aanmelden is niet nodig.

In de maand van de tentoonstelling hebben we op zaterdagavond 21 mei om 19.00 uur een Byzantijnse viering in de kerk in Ovezande. Voorgangers zijn pastoor Ton Sips uit Budel met medewerking van diaken Wim Tobė, voorheen uit Hulst. Beiden zijn bedreven voorgangers in Byzantijnse vieringen. Het koor Angelskij Sobor (engelenkoor) uit Gent en omstreken zorgt voor de bijzondere zang. Een unieke gelegenheid om dit eens van dichtbij mee te maken. Op zondag 22 mei is er dan geen viering in de kerk.

NOMINATIE DAMIAANPRIJS 2022

DAMIAANPRIJS 2022 gaat naar (W)arm-kracht

De nominatie van de Dorpsmoestuin Ovezande voor de Damiaanprijs was een hele eer. Vandaag was in de Sint Antoniuskapel in Leuven de uitreiking van de Damiaanprijs 2022, een prijs uitgereikt door de paters van de Heilige Harten en Damiaan Vandaag. Dit voor een groep of organisatie die zich -in de geest van Damiaan- op bijzondere wijze onderscheidt door de inzet en engagement voor kwetsbare medemensen, voor mensen die mensen die uit de boot vallen en niet echt of te äeinig meetellen in de maatschappij.

Gememoreerd werd dat alle laureaten geweldige initiatieven zijn die Damiaanwaardig zijn. Uit een tiental nominaties is (W)arm-kracht uit Vilvoorde gekozen, een project voor armoede en eenzaamheid bestrijding. Met een afvaardiging van de Dorpsmoestuin en de RK-kerk waren we aanwezig bij de uitreiking. Uiteraard hebben we nog een bezoek gebracht aan de crypte van Pater Damiaan.

De heilige pater Damiaan (1840-1889) leefde dan wel twee eeuwen geleden, toch blijft zijn boodschap van verbondenheid, respect en solidariteit over grenzen heen brandend actueel. Ook vandaag inspireert Sint-Damiaan heel wat mensen en organisaties wereldwijd om actief werk te maken van een menswaardige en

solidaire samenleving waar iedereen zich thuis voelt en tot zijn recht komt ongeacht afkomst, huidskleur, geaardheid, godsdienst of levensovertuiging.

De Damiaanprijs zet mensen en organisaties in de kijker die zich dagelijks in de geest van Sint-Damiaan inzetten voor mensen in nood en steekt hen een hart onder de riem. De bekroning wil niet zozeer grote organisaties of initiatieven onder de aandacht brengen, maar juist die groepen van mensen of organisaties die in de schaduw bergen verzetten en grenzen verleggen voor medemensen in nood. ‘Damiaan Vandaag’, een project van de Vlaamse en Nederlandse tak van de congregatie van de Heilige Harten, brengt op deze manier hulde aan een organisatie

of een project als erkenning voor hun aandacht en inzet voor kwetsbare medemensen in nood.

Parochiekern Ovezande heeft de dorpsmoestuin uit Ovezande genomineerd voor de Damiaanprijs 2022. We zijn ervan overtuigd dat de dorpsmoestuin ruim voldoet aan de gestelde criteria en in die zin ook de Damiaanprijs verdient. Anderzijds zullen er vele geweldige initiatieven worden genomineerd. Kortom, spannend! De uitreiking van de Damiaanprijs zal plaatsvinden op zondag 8 mei 2022 om 12.00 uur in het Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven.

Klomppop Viering op 29 mei

In het weekend van 28 en 29 mei gaat Ovezande weer uit z’n dak met Klomppop en straatfestival. Dit jaar zelfs voor de veertigste keer! Met dit heugelijke feit feliciteren wij de organisatie van harte.

Ook dit jaar willen wij als kerk weer meedoen. Om 10.30 uur op zondagochtend 29 mei is er een bijzondere Klomppopviering in een van de tenten op het festivalterrein. Voorganger zal zijn pastor Alida van Veldhoven. De muzikale begeleiding is van het duo Sense. Naar alle waarschijnlijkheid zal er tijdens de viering een doop plaatsvinden. Van harte welkom dus. ’s Middags kunt u tijdens het straatfestival de mobiele kapel bezoeken.

Kindervoorstelling Eindelijk Thuis

Er was eens een vader en die had een zoon en een dochter.

Hij hield heel veel van ze.

Op een dag zei de zoon tegen z’n vader: “Vader, mag ik mijn deel van de erfenis, want ik wil een reis gaan maken, naar een verte stad. Naar de “stad van lichtjes”.

Hij kreeg het geld en vertrok. Hij genoot volop tot het geld op was en dan gaan de lichtjes uit…. 

Eindelijk Thuis is een spannende voorstelling naar de gelijkenis van de verloren zoon met allerlei mogelijkheden voor kinderen om mee te spelen. 

Kindertheater Simon en Zo speelt de voorstelling Eindelijk Thuis op zaterdag 18 j́uni om 15.30 uur in de RK-kerk, Hoofdstraat 60 in Ovezande. De voorstelling duurt 1 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, jongeren en volwassenen. 

Simon en Zo wordt gespeeld door Harrie en Freddie Nijhof. Met hun kindertheater reizen ze al jaren door binnen- en buitenlandse voorstellingen te geven. Ze werkten mee aan diverse televisieprogramma’s, schreven daarvoor scenario’s en speelden als acteurs uiteenlopende rollen.

Tijdens de voorstellingen vertellen ze verhalen. En wie wel eens een voorstelling heeft meegemaakt, weet dat dit vertellen niet alleen met woorden gebeurd. Er komt van alles bij. De verhalen worden speels en verbeeldingsvol gebracht.

Maar niet alleen door Harrie en Fredie. Ook de kinderen kunnen meedoen. Ze worden op allerlei manieren bij het verhaal betrokken.

De voorstelling is een hele gebeurtenis. Veel muziek, veel plezier, veel improvisatie, actie en spanning, in een prachtig decor met mooie lichteffecten.

Aanmelden is verplicht en kan eenvoudig via www.zingenindekerk.nl, kies dan bij Feest van Hoop voor Bestel jouw tickets, dan verschijnt ook Simon en Zo in Ovezande.

Een kaartje t/m 15 jaar kost € 3,50 en voor 16 jaar en ouder € 7,50. Tip voor de kinderen: nodig je pa (en ma) uit voor de voorstelling, een mooi vervroegd Vaderdag cadeau. Overigens zeker ook leuk voor opa (en oma). Bij vragen of probleem kunt u contact opnemen met Ad Schenk 06 24 72 28 06

Nog een tip: Op 18 juni is naast de kerk ringrijden en een leuke fair, georganiseerd door het woonzorgcomplex. Een uurtje rondkijken op de fair en dan de voorstelling is prima te combineren.


Maria Magdalena Cantorij Tour

Kaarten bestellen via onderstaande website


https://zingenindekerk.nl/evenementen/maria-magadaleina-cantorij-tour/


Kerksluitingen

Dinsdag 22 maart is er een bericht binnen gekomen over de sluiting van een aantal kerken in de Pater Damiaanparochie. De brief is bijgevoegd. Op basis van een aantal argumenten is een keuze gemaakt voor de sluiting van 3 kerken rond de komende jaarwisseling. De kerk van Ovezande zit daar gelukkig niet bij. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de vitaliteit van onze parochiekern. Op donderdag 7 april is er om 20.00 uur een informatiebijeenkomst in onze kerk. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. 

Als parochiecommissie doen we een dringende oproep aan u om zeker 7 april ook te komen luisteren en vragen te stellen. Want, al blijft de kerk van Ovezande de komende 4 jaar open, ook hier zal een en ander veranderen. Feitelijk zijn we straks niet meer de kerk van Ovezande alleen. Ook de vrijwilligers en de parochianen van de kerken die sluiten verdienen een plekje in hun nieuwe kerk. 

Een andere heikel punt is dat over 3 jaar een besluit wordt genomen welke 2 van de kerken van Kwadendamme, Heinkenszand en Ovezande ook nog zullen worden gesloten. Dat is een weinig hoopvol perspectief en nodigt niet erg uit om nu samen aan de slag te gaan om van 5 kerken naar 3 te gaan en zoveel mogelijk vrijwilligers en parochianen aangesloten te houden. Kortom, genoeg te bespreken. Zeker op een dergelijke avond moeten we als Ovezande onze betrokkenheid bij de kerk laten zien door met velen aanwezig te zijn. Wat ons betreft, is iedereen -parochiaan of niet- van harte uitgenodigd.

Wees welkom op 7 april!

VOORAANKONDIGING:

Tentoonstelling Iconen en Byzantijnse viering

In de meimaand houdt de RK-kerk Ovezande weer haar jaarlijkse tentoonstelling (elke zondag open). Twee jaar is het door corona verhinderd maar nu gaat het zeker door. Het wordt een tentoonstelling over ICONEN, een dankbaar onderwerp, met prachtige mogelijkheden om er een unieke tentoonstelling van de maken. Op zondag 1 mei 14.00 uur vindt de opening van de tentoonstelling plaats door Liesbeth Smulders, een befaamde iconenschilder.  Zie ook Liesbeth’s Iconen (liesbethsiconen.nl). De week voorafgaande aan 1 mei wordt de kerk ingericht door de werkgroep Tentoonstellingen. Zaterdag 21 mei is er om 19.00 uur een heuse Byzantijnse viering met voorgangers Ton Sips en Wim Tobe, beiden zijn bedreven voorgangers in Byzantijnse vieringen. Het koor Angelskij Sobor (engelenkoor) uit Gent en omstreken zorgt voor de bijzondere zang.

Start nieuwe cursus theologische verdieping

2 nieuwe misdienaars

We zijn heel blij met 2 nieuwe misdienaartjes! Eva van Noort en Anne van Eekelen ( op de foto is Anne voor het eerst de mis aan het dienen)
De nieuwe misdienaartjes kregen beiden van Pastoor Paul Verbeek dit mooie gezegende kruisje omgehangen.

Weer kindernevendienst

Zondag 20 februari was er weer kindernevendienst mogelijk. De 5 jonge parochiaantjes hebben zich bezig gehouden met tegeltjeswijsheden.

Mobiele kerk op reis

In 2022 gaat de Ovezandse mobiele kapel meerdere keren op reis. Op 2 april is de kapel op het Scheldeplein in Vlissingen te vinden, 29 mei bij de Klomppopviering en ’s midddags bij het Straatfestival, 4 juni bij de Dag van het Landschapspark, 9 juli bij de braderie in Heinkenszand, 22 juli bij de Dag ter ere van Maria Magdalena. Ook brengen we dit jaar nog een bezoek aan de Cornelia in Zierikzee.